Dit is waarom jij een specifiek doel voor je website wilt hebben

Misschien heb jij al een website, maar ben je toe aan een re-branding of ga je van beginnen from scratch. Stop even met alles wat je doet en check eerst deze blog. Het hebben van een website is geen doel opzich, maar een marketingmiddel. Jij wilt bezoekers (leads) aan trekken en omzetten naar klanten (conversie).

Bezoekers blijven niet lang op je website, dus je wilt jouw bezoeker in het meest optimale pad naar het juiste product leiden. Daarom het is heel goed om te begrijpen wat het doel van je website is, oftewel, welke conversie jij wilt uitlokken bij jouw potentiële klanten. 

Conversies

Een lead is niets meer dan een bezoeker die interesse heeft in de aankoop van een product of dienst.

Een conversie is een actie waarvan je wilt dat bezoekers deze uitvoeren.

We kunnen ook nog verschil maken tussen harde en zachte conversies. Een harde conversie draagt per direct bij aan een bedrijfsresultaat: er wordt een product verkocht. (Ben jij fotograaf? harde conversie –> ze boeken een shoot bij je). Alle andere conversies zijn zachte conversies. Ze dragen bij aan het feit dat ze misschien in de toekomst klant worden.

 • Gratis online workshop = zachte conversie
 • Betaalde workshop = harde conversie
 • Freebie met gratis tips (nieuwsbrief inschrijving) = zachte conversie
 • Vanuit de freebie doorlinken naar bv je preset pagina en verkoop van product = harde conversie

Nog een aantal zachte conversie voorbeelden:

 • Aanvraag van een offerte (dus nog niet het daadwerkelijk boeken van bv een shoot)
 • Contactformulier
 • Reactie
 • Social media share
 • Abonnee of volger

Nu dat je weet dat er harde en zachte conversies zijn, kun je nadenken over hoe je website is ingericht (of hoe je deze wilt gaan inrichten als je site nog gebouwd moet worden). Het is belangrijk één primair doel te stellen. Uiteraard kan een website meerdere doelen dienen (je shop pagina heeft hoogstwaarschijnlijk een ander doel dan je blog pagina). Maar door één doel/conversie boven de rest te stellen, is de kans dat je dit doel behaald het grootst, omdat je je website hierop in kunt delen. Die je dit niet, dan kán jouw website een doolhof van opties worden voor de bezoekers en verlaten zij uiteindelijk je site, zonder een conversie. Je kan daarom beter mikken op één laagdrempelige conversie, dan alle conversies aan te bieden. Hebben zij bijvoorbeeld een brochure bij je aangevraagd of een freebie afgenomen, dan zullen ze sneller geneigd zijn om daarna de volgende stap te zetten, door bijvoorbeeld het contactformulier in te vullen. Dit is een logischere volgorde dan gelijk direct iets van je af te nemen of bij je te boeken.

4 vragen die je website moet beantwoorden

Buiten het feit om dat je website dus één doel nodig heeft, is het ook belangrijk dat je website een aantal vragen beantwoordt.

 • Wat doe je? (ook wel brand bio of brand statement genoemd) vb: Doordachte unieke websites en authentieke brandings voor creatieve ondernemers die hun merk willen versterken.
 • Wat/hoe doe jij het anders dan de rest? (Unique value proposition (UVP) of unique Selling Point (USP)). Hoe jouw product zich onderscheidt van vergelijkbare producten. Het maakt niet uit wat je verkoopt, het creëren van een duidelijke en effectieve waardepropositie is een belangrijk onderdeel van het begrijpen van de klantervaring.
 • Waarom kiezen klanten jou? (Social Proof/Review) Verzamel waardevolle recensies van jouw klanten. Lees er alles over op dit blog.
 • Wat is de volgende stap? Een duidelijk CTA (call to action). Als jij het doel van je website bepaald hebt (bv dat ze informatie opvragen om een shoot te boeken) kun je ze via duidelijk CTA’s contact op laten nemen. Bv. ‘Vraag de trouwbrochure aan’

the Big goal!

Na een bezoek aan je website moeten de bezoekers duidelijk begrijpen wat je doet, wat het voordeel is, en waarom jij het beter of anders doet dan wie dan ook.

Ga jij starten aan een nieuwe website en wil jij de gratis ultieme checklist ontvangen om je goed voor te bereiden?

Check ‘m hier!

Leave a Reply

Categories
Personal
tips
branding
webdesign
showit
Categorieën