De start van Built by Britt

De start van Built by Britt… We go wayyyy back. Ik moest vandaag toevallig een KVK-uittreksel downloaden en ik zag dat ik vanaf februari 2014 sta ingeschreven. 8 jaar dus. Zo voelt het nog helemaal niet om dat ik pas sinds oktober 2021 full time ondernemer ben. 

Toen ik studeerde aan de Design Academy Eindhoven was 1 van de opdrachten dat je een bedrijfsnaam mocht bedenken. In die periode hadden we net over alliteraties geleerd (Heerlijk Helder Heineken / Today Tomorrow Toyota / Mmmm van Mora – je snapt ‘m ;-)) en Built by Britt was al gauw bedacht. Wat ik fijn vond aan deze bedrijfsnaam is dat je er nog alle kanten mee uit kon. Ik wist destijds nog niet zo goed wat ik wilde, behalve dat het iets in de creatieve sector zou worden en met Built by Britt kon ik altijd nog een ondertitel toevoegen die alles betekenend zou zijn. In de tijd dat ik nog onwijs veel fotografeerde stond er de ondertitel ‘a photography and design studio’ onder Built by Britt.

Oke terug naar 2014. Mijn vriend had een eigen horeca onderneming in Valkenswaard en ik deed wat opdrachten voor zijn bedrijf (denk aan posters voor feestavonden, menukaart ontwerpen, flyers en folders etc.). Door een aantal andere horeca-uitbaters werden de nieuwe designs opgemerkt en zo had ik in een paar weken tijd een leuk aantal nieuwe opdrachten. Mijn vriend moedigde mij aan om mezelf bij de KVK in te schrijven (ik snapte niet zo goed waarom, want ik wilde toch niet voor mezelf werken? ) Maar zonder ‘echt’ bedrijf kun je geen facturen sturen. En dat is wat de opdrachtgevers wel nodig hadden.

Fast forward naar 2019 – werken bij Brabantia

Destijds werkte ik als graphic designer voor Brabantia. Een droombaan waarvan ik toen dacht dat ik daar wel 10 of 20 jaar zou werken ☺. Veel van de verpakkingen die je in de winkels ziet (en zelfs nú nog) heb ik ontworpen. Hoe onwijs leuk is dat. Het hielp ook enorm mee dat de missie en visie waar het bedrijf voor staan ook bij mij past als persoon.

Doordat ik al meerdere websites ontworpen had vanuit mijn eigen bedrijf mocht ik in het projectteam van de nieuwe website van Brabantia. Daar leerde ik super veel van. We gingen met het team naar een bedrijf in Amsterdam die gespecialiseerd zijn in Eye Tracking. Met een eye tracker brengen ze in kaart waar de consument naar kijkt tijdens het websitebezoek. Zo kun je zien welke elementen er gezien worden, maar misschien nog wel veel belangrijker, welke informatie er juist over het hoofd gezien wordt. Er ging een wereld voor mij open. Nu kwam ik er pas achter dat een mooi design niet genoeg is. (natuurlijk wist ik dit ergens wel maar zonder ‘echt’ bewijs). Wat ik zo fijn vond aan de combi – vaste werkgever / ZZP’er – was dat ik alles wat ik leerde voor Built by Britt mee kon nemen naar Brabantia en andersom. Ik deed bepaalde cursussen in prive tijd omdat ik graag nieuwe dingen leerde en dit kon ik voor Brabantia dan weer gebruiken. Maar dus zoiets als het eye-tracking systeem gebruikte ik weer voor mijn klanten.

In mei 2019 is onze dochter Riva geboren en voor ik met verlof ging (voor Built by Britt) dacht ik dat ik daarna geen nieuwe klanten meer zou krijgen. (of althans, dat het lastiger zou worden om weer nieuwe klanten te zoeken / te vinden. Overigens geen idee waar dit vandaag kwam, want ik zal al volgeboekt voor ik daadwerkelijk met verlof was. Het was gewoon een gevoel ☺).

Zelf geen eigen website hebben.

Als ik aanvragen kreeg (die altijd via-via kwamen) startte mijn mail standaard met: sorry mijn eigen website is bijna af … (lees: ik denk dat ik niet meer dan 20% ontworpen had) JA. Ik ben zo’n grafisch vormgever geweest die geen eigen websites had. En dit kon ik voor mezelf heel goed verklaren.

  1. Klant werk gaat altijd voor
  2. Ik heb geen website nodig want ik heb het toch wel druk
  3. Ik wil toch geen full-time ondernemer worden dus waarom zoveel tijd aan mijn eigen website besteden
  4. en 475 andere smoesjes

Nu achteraf kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan omdat ik weet hoeveel ‘potentie’ ik heb laten liggen. Als je website uitstraalt waar jouw bedrijf voor staat, voelt je ideale klant een connectie met jou. (of juist niet, want dat is ook belangrijk!). Het hebben van een website is geen doel opzich maar een marketingmiddel. Lees daarover alles in dit blog. In 2019 is mijn eerste ‘echte’ website dus pas online gekomen. Al die andere soon-online pagina’s vind ik niet tellen .

Business Coach

Ik moest even mijn mails terug zoeken maar in juni 2020 heb ik Raisa Zwart ingeschakeld. Ik zat er een beetje doorheen qua business. Mijn bedrijf liep goed, te goed eigenlijk. Maar ik werkte ook nog 4 dagen in loondienst + een baby van net 1 jaar oud. Omdat ik in mijn omgeving geen ondernemers heb waar ik tips aan kon vragen ben ik op zoek gegaan naar business coach. (kleine side note, ik vind dat Celine Charlotte hier een goede postcast over gemaakt heeft. Luister ‘m hier!)

Ik kreeg vanuit mijn omgeving de vraag, waarom een (business) coach? Je bedrijf loopt toch goed. Maar dit was een gevoelsding voor mij. Ja mijn bedrijf liep goed, maar was ik hier ook gelukkig mee? Nee, niet echt kon ik wel concluderen. Ik maakte in de periode na mijn zwangerschapsverlof 60-urige werkweken en sliep weinig (lees: Riva heeft de eerste 13 maanden niet doorgeslapen). Dus er moest iets veranderen.

Ik had een 6 maanden traject bij Raisa afgenomen en kon niet wachten om te starten. Ik had erg veel goede verhalen over haar gehoord en ik luisterde haar postcast al. (Luister hier de podcast over waarom ze deze podcast begonnen is.) Ik was er op dat moment nog steeds van overtuigd dat ik voor altijd bij Brabantia wilde blijven werken maar dat er gewoon iets in mijn bedrijf moest veranderen. Aan het einde van onze eerste sessie zei ik tegen Raisa dat als ik een miljoen in de loterij zou winnen dat ik dan wél bij Brabantia zou stoppen. Dit bleek het begin te zijn waarom ik dus WEL 100% ondernemer wilde worden. Waarom zou ik wel ondernemer willen zijn als ik een miljoen gewonnen had? De enige reden dat ik dus in loondienst werk(te) of wilde blijven werken was een geld-ding. Wat dus voor mij te maken heeft met financiële (on)zekerheid. Ik heb samen met Raisa ook mijn aanbod gefinetuned. Ik was ECHT een all rounder, ik deed niet alleen grafisch werk, maar was/ben dus ook fotograaf. Daarbij fotografeerde ik niet alleen newborn en gezinnen maar ook bruiloften. In die periode ontwerpte ik ook veel geboortekaartjes, trouwkaarten etc. Van all rounder, naar 1 duidelijk niche met ook 1 duidelijk doelgroep.

Dit was ook de reden dat mijn site nooit online gekomen is. Ik had zo’n groot aanbod, dat ik zelf niet wist hoe ik dit logisch op een site moest organiseren. (en er dus daarom maar niet aan begon).

Fast forward naar oktober 2021

Uiteindelijk heeft het nog tot april 2021 geduurd voor ik daadwerkelijk mijn vaste baan opgezegd had. Er speelde van alles mee. Als je mij al even volgt op instagram weet je dat ons pas verbouwde huis overstroomd was door een enorme regen val + Corona-crisis (en het werk van mijn vriend) speelde hier ook een grote rol in. Ik wilde mijn bedrijf echt een kans geven dus ik heb gewacht tot ik 100% mijn hoofd erbij zou hebben. Ik heb nog tot september 2021 uitgewerkt bij Brabantia en al mijn lopende projecten goed afgehandeld zodat ik dit voor mijn gevoel ook goed kon afsluiten.

1 oktober 2021. Voor mij voelt dit echt als DE start van mijn bedrijf terwijl ik dus eigenlijk al 8 jaar ondernemer ben. Built by Britt 2.0 zullen we maar zeggen haha. Ik ben deze blog gestart omdat ik heel veel informatie in de afgelopen jaren verzameld heb die ik graag met andere wil delen. (En niet alleen voor mijn klanten). Ik wil mijn waarde graag met jou delen, of je website nu al live is en aan een re-branding denkt of dat je nog startend bent en alles wilt weten over branding en webdesign.

liefs! Britt

Leave a Reply

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Categories
Personal
tips
branding
webdesign
showit
Categorieën