Als creatieve ondernemer heb je waarschijnlijk al een sterk merk en een prachtige website. Maar hoe zorg je ervoor dat de juiste mensen jouw werk ook echt weten te vinden? Dit is waar SEO, oftewel zoekmachine-optimalisatie, in beeld komt. Met de juiste SEO-strategie zorg je ervoor dat jouw website opvalt in Google en hoger scoort in de zoekresultaten. Hoe hoger je scoort, hoe meer organische bezoekers je aantrekt—oftewel mensen die jouw website vanzelf vinden, zonder dat je extra promotie hoeft te doen. Klinkt goed, toch?
Wat is SEO voor creatieve ondernemers precies?
SEO (Search Engine Optimization) draait om het zo inrichten van je website dat zoekmachines zoals Google je beter begrijpen én waarderen. Denk aan het creëren van een opvallende etalage in een drukke winkelstraat. Hoe beter je “etalage” eruitziet en hoe beter je locatie (je positie in de zoekresultaten), hoe meer bezoekers je aantrekt. Simpel gezegd: SEO helpt jouw producten en diensten op het juiste moment, bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen.
Geen paniek: SEO lijkt misschien wat technisch, maar met een paar basisprincipes kom je al een heel eind. Laten we samen ontdekken hoe!
SEO klinkt saai, waarom zou ik dit moeten leren?
Als creatieve ondernemer wil je vooral bezig zijn met jouw creaties, toch? Logisch! Maar een beetje SEO-kennis kan ervoor zorgen dat je website voor je werkt. Wie wil er nu niet meer winst halen uit wat je al hebt? Met de juiste basis trek je de klanten aan die jij wilt bereiken, zonder afhankelijk te zijn van advertenties. Organisch verkeer—oftewel gratis verkeer—kan een gamechanger zijn voor jouw business. Je moet natuurlijk niets, maar waarom zou je al die potentiële bezoekers laten liggen? 😉
Bouw je online huis: De drie pijlers van SEO
SEO is net als het bouwen van een huis. De fundering moet stevig zijn, anders zakt alles in. In SEO-termen betekent dit dat de technische basis van je website (zoals snelheid en mobielvriendelijkheid) perfect moet zijn. Je wilt tenslotte niet dat je bezoekers afhaken omdat je website traag laadt—dat is alsof je een huis met kapotte leidingen hebt! Laten we daarom de drie belangrijkste pijlers van SEO bekijken: de techniek, de content, en de links die naar je site leiden.
1. Techniek: De fundering van je huis
De technische kant van SEO is je fundering. Zoekmachines willen niet alleen weten wat er op je site staat, maar ook hoe goed alles werkt. Laadsnelheid, mobielvriendelijkheid en een soepele gebruikservaring zijn hier key. Niemand heeft geduld voor een trage website, en zoekmachines ook niet! Platforms zoals Showit, waar ik mee werk, zorgen ervoor dat je fundering altijd solide is, zodat je website zowel op desktop als mobiel perfect presteert.
Wist je dat bijna de helft van de bezoekers afhaakt als een website langer dan drie seconden nodig heeft om te laden?
PS: Wil je weten hoe mijn klanten dit goed aanleveren? Check dan deze pagina.
2. Content: Laat je stem horen
De tweede pijler is je content—dit is wat mensen naar je website trekt. Goede content vertelt niet alleen jouw verhaal, maar helpt ook zoekmachines (zoals google, bing etc) te begrijpen waar je website over gaat. Het slim gebruiken van zoekwoorden (keywords – de termen die jouw klanten intypen in Google) is hier cruciaal. Door regelmatig te bloggen en nieuwe content te creëren, geef je zoekmachines meer redenen om jouw website hoger te ranken.
(En ja, dit is precies waarom ik deze blog voor je schrijf—SEO in actie! 😉)
Regelmatig bloggen is ook een effectieve manier om je vindbaarheid te vergroten. Het biedt je de kans om over specifieke onderwerpen te schrijven die relevant zijn voor je doelgroep, en om meer zoekwoorden in je content op te nemen (Precies ook waarom ik deze blog hebt geschreven en jij dit nu leest ;)). Dit is een geweldige manier om waardevolle content te creëren en tegelijkertijd je SEO te verbeteren.
3. Links: De wegwijzers naar je site
De laatste pijler van SEO is linkbuilding. Denk aan links als de wegwijzers naar je feestje. Hoe meer kwalitatieve websites naar jouw site linken, hoe beter zoekmachines jouw website beoordelen. Samenwerkingen, gastbloggen, en vermeldingen in artikelen kunnen helpen om waardevolle backlinks te genereren. Deze links zijn het teken van vertrouwen dat je nodig hebt om je online aanwezigheid te versterken. En laten we eerlijk zijn: als je niemand een uitnodiging stuurt, komt er ook niemand op je feestje, toch? Zorg dus dat je linkbuilding op orde is!
Welke SEO-taak eerst?
Niet elke SEO-taak heeft dezelfde impact, en dat is maar goed ook! Denk aan SEO als het onderhoud van je huis: sommige dingen zijn “big deals” die je direct moet aanpakken, zoals de snelheid van je site en het oplossen van gebroken links. Als je deze laat liggen, is het alsof je met lekkages of kapotte ramen te maken hebt—je bezoekers blijven niet lang hangen.
Dan heb je de “medium deals”, zoals het toevoegen van alt-teksten aan je afbeeldingen en zorgen dat je H1-tags goed zijn ingericht. Ze zijn belangrijk, maar iets minder dringend. Zie ze als het schilderen van de muren: fijn als het netjes is, maar je huis valt niet uit elkaar als je het even laat liggen.
Tot slot zijn er de “tiny deals”—denk aan het optimaliseren van interne links of het vermijden van meerdere H1-tags op dezelfde pagina. Deze zijn meer als de decoratieve kussens op je bank: leuk als het goed zit, maar niet cruciaal voor de stabiliteit van je huis.
Veelgemaakte SEO-fouten (en hoe je ze kunt vermijden)
Nu je weet hoe je je SEO-huis bouwt, is het belangrijk om enkele veelgemaakte fouten te vermijden:
- Geen zoekwoordenonderzoek doen: Zorg ervoor dat je weet welke termen je doelgroep gebruikt.
- Te veel of te weinig content: Kwaliteit over kwantiteit! Zorg voor waardevolle, goed geschreven content.
- Mobiel negeren: Optimaliseer je website voor mobiele gebruikers.
- Geen linkbuilding: Blijf werken aan het verkrijgen van waardevolle backlinks.
SEO en creativiteit: Een krachtige combinatie
SEO hoeft niet ingewikkeld te zijn—het kan juist een krachtig hulpmiddel zijn om jouw creatieve werk te laten opvallen. Door je website goed te optimaliseren, zorg je ervoor dat jouw unieke visie en producten worden gezien door de juiste mensen. Met een slimme SEO-strategie trek je niet alleen meer bezoekers, maar ook de juiste klanten aan.
Kom je er niet uit?
Weet je niet zeker hoe je dit allemaal moet aanpakken? Geen zorgen, daar ben ik voor. Of je nu voor een Showit-template gaat, semi custom of een custom design—ik help je op weg naar een website die werkt én vindbaar is.
PS. eind 2024 lanceer ik ook SEO pakketten. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur mij alvast een mailtje of DM via instagram
groetjes Britt
gevonden worden op google