Wij als nuchtere Nederlanders zijn er misschien niet zo van, maar een recensie of review vragen aan je klanten is één van de meest waardevolle tools om jouw bedrijf te laten groeien. Hoe dat werkt? Laat me het uitleggen.
Creëer vertrouwen
Wanneer iemand naar jouw website of Instagram gaat om te ontdekken of ze iets van jou willen kopen, moeten zij daar overtuigt raken. Niet alleen willen ze weten of jouw product iets voor hun is, maar ze willen ook weten of jouw product goed is en jij te vertrouwen bent. Jij wilt dus geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwen en één van de beste tools om dit te doen, is door goede reviews. ‘Echte’ mensen die hetzelfde probleem hadden en vertellen dat jij of jouw product de oplossing is. Zo laat je jouw klanten het succes van jouw product bewijzen.
Stel de juiste vragen
Oke, je hebt dus reviews nodig. Maar. Met zomaar een review ben je er nog niet. Jouw reviews zijn pas waardevol als ze de juiste informatie bevatten en dat kan jij sturen. Je moet je klanten zo leiden, dat je bruikbare reviews van ze krijgt. Dit doe je door de juiste vragen te stellen aan je klanten, want als je het aan hen overlaat, krijg je waarschijnlijk niet wat je wilt. Welke vragen kan je ze dan stellen? Bedenk vooraf wat je jouw nieuwe klanten wilt laten weten en pas daar je vragen op aan. Hier volgen een aantal voorbeelden:
- Wat was de reden dat je mij hebt ingeschakeld/waar worstelde je mee?
- Wat bevalt je het meeste aan mijn werkwijze en/of het eindresultaat?
- Als je me zou aanraden aan je beste vriend(in), wat zou je dan over me zeggen?
Dit zijn allemaal open vragen en je nodigt jouw klanten uit om hun verhaal te doen. Hierdoor krijg je uitgebreide antwoorden, waar jij weer de zinnen uit kan halen die voor jou bruikbaar zijn.
Instructies geven
Nu weet je welke vragen je kan stellen, maar hiermee ben je er nog niet. Hoe je jouw klant benaderd om de review van ze te vragen, is bepalend voor de uitkomst ervan. Geef een hele duidelijke instructie over hoe ze de review kunnen invullen. Stuur een paar maanden na jullie samenwerking een mailtje om te vragen hoe het met ze gaat en waar ze mee bezig zijn geweest. Benoem dan je website en vraag ze of ze zo aardig willen zijn om een recensie over je te schrijven. Deel vervolgens de vragen die zij mogen beantwoorden en zet onder elke vraag het begin van een zin die zij aan kunnen vullen:
Wat was de reden dat je mij hebt ingeschakeld/waar worstelde je mee?
Ik heb {jouw (bedrijfs)naam} ingeschakeld, omdat …
Wat bevalt je het meeste aan mijn werkwijze en/of het eindresultaat?
Mij bevalt het meeste …
Als je me zou aanraden aan je beste vriend(in), wat zou je dan over me zeggen?
Tegen een vriend(in) zou ik zeggen …
E-mail of Google?
Je kan op twee manieren je reviews ontvangen: via een mailtje van je klant of in Google. Het verschil? Een review die jij via je e-mail krijgt is alleen voor jou zichtbaar, tenzij je het op je website zet. Een Google review is zichtbaar voor iedereen die jouw bedrijf zoekt in Google.
Hoe meer reviews je hebt in Google, hoe beter mensen je kunnen vinden, omdat Google blij wordt van ‘goede’ bedrijven en het beste wil voorschotelen aan hun zoekers. Dus, hoe betere score jij hebt in Google, hoe hoger je in de zoeklijsten terecht komt en hoe meer mensen je vinden en op jouw website terecht komen.
Daarom raad ik je aan je klanten altijd te vragen de review in Google in te vullen, omdat je daarmee een extra voordeel hebt. Deze reviews kan je dan natuurlijk kopiëren en op je website gebruiken. Dit is hoe ik dit aan mijn klanten vraag:
‘Als je dit openbaar wilt doen, dan kan dat via Google. Kopieer dan de antwoorden die onder de vragen staan en vul ze aan. Wil je het liever niet openbaar delen, dan mag je het natuurlijk ook gewoon mailen. Ik ben er sowieso super blij mee!’
Om het mijn klanten zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik gelijk de link toegevoegd waarmee ze direct in Google de review kunnen invullen.
Bewerk je reviews
Reviews kan je toch niet bewerken? Ja en nee. Je wilt ze natuurlijk op je website zetten, maar reviews zijn niet altijd volledig bruikbaar, dus neem ze niet allemaal klakkeloos over. Houd altijd rekening met de volgende dingen:
- Gebruik niet meerdere reviews die eigenlijk allemaal hetzelfde zeggen. Je kan op zoveel verschillende manieren zeggen dat je het product zeer aanbeveelt en zegt niet iedereen dat op hun website? Probeer goed te lezen wat de review werkelijk verteld en zoveel mogelijk verschillende pluspunten van jouw bedrijf naar voren te laten komen.
- Je hoeft niet alle reviews die je ontvangt te gebruiken én je hoeft niet de hele recensie te gebruiken. Voorkom dat je hele teksten gaat gebruiken die eigenlijk niks zeggen over jouw bedrijf. Gebruik daarom alleen zinnen uit de recensie die specifiek zijn en over jou gaan, niet over de schrijver zelf. Je kan bijvoorbeeld de volgende recensie ontvangen: ‘Ik vond het een hele leerzame workshop en de tips zijn erg waardevol. Ik kan ze meteen toepassen in de praktijk. Mijn eerste shoot is eind maart, nu al zin in, maar vind het ook zo spannend!‘ Het eerste deel van deze recensie gaat over het bedrijf, het tweede deel gaat over de schrijver en is niet relevant en dus niet bruikbaar.
- Pas spellingscontrole toe. Natuurlijk wil je direct quoten, maar het is wel zo netjes om juiste spelling te gebruiken op je website.
- Gebruik reviews ook op je sociale media. Dit is meestal de eerste plek waar potentiële klanten jou tegenkomen. Een review kan voor ze een trigger zijn om eens verder te kijken op je website.
Just do it
Misschien voelt het nog niet helemaal comfortabel voor je om jouw klanten om een gunst te vragen, maar ik soms moet je iets gewoon doen om erachter te komen dat het helemaal niet erg is. Dus: ga ervoor en verzamel die mooie woorden van jouw klanten! Je gaat er heel veel aan hebben, en, het is ook gewoon leuk om te horen natuurlijk ;).